UUSIMAA-lehdessä artikkeli Tiina Lindholmista ja kummituksista

3.11.2023

Mika Laurila kirjoitti UUSIMAA-lehteen 3.11.2023 artikkelin: Nainen, jota kummitukset pelkäävät - "Ilman henkirikosta ei ole kummitusta", josta tässä on pieni ote: "Yliaistillisten asioiden ekspertti määrittelee kummituksen tarkasti. Mikä tahansa, joka huutaa ”Pöö!” ei ole kummitus.

– Kummitukseen liittyy aina henkirikos. Se syntyy, kun henkirikoksen tekijä näkee mielessään uhrin viimeisen hetken. Tämän jälkeen kummitus alkaa elämään omaa elämäänsä ja elää jopa vuosisatojen ajan, Lindholm kertoo.

Lindholmin mukaan on vain ja ainoastaan upeaa, että halloweenin aikaan viehätytään kummituksista ja kauhun kuvastosta. Vanhassa linnassa hän on tavannut myös valekummituksen, joka on saanut alkunsa huhuista ja uskomuksista.

Kummitus syntyy, kun henkirikoksen tekijä näkee mielessään uhrin viimeisen hetken.

– Se kertoo ihmisten kiinnostuksesta näitä asioita kohtaan.

Oikea kummitus ottaa kuolleen – henkirikoksen uhrin – muodon. Vaikutus kuitenkin on pikemminkin tuntemus kehossa ja mielessä kuin leijuvaa lakanaa muistuttava haamu ja aave.

– Rakennuksessa, kodissa tai vaikkapa kaupassa, jossa on kummitus, on alhaiset energiat. Herkemmille ihmisille tulee tunne, että tilasta pitää päästä pois. Joskus juostenkin.

– Kummitusenergia tekee vihaiseksi ja kiukkuiseksi.

Tiina Lindholmilla on useita oppilaita, joille hän opettaa muun muassa metallivarpujen käyttöä energiakenttien löytämisen apuna. MIKA LAURILA

Tietyissä tilanteissa – kuten itsemurhatapauksissa – vainajasielu on jäänyt välitilaan, jolloin Lindholm sanoo voivansa auttaa hänet ”toiselle puolelle”. Vastaavasti on tilanteita, jolloin kummitus on piilossa ja sitten esimerkiksi rakennus- ja kaivaustöissä tulee esille.

– Maatilalla saattavat ihmiset ja hevoset reagoida kummitukseen. Kummitus saattaa olla syntynyt jo kauan sitten, kun piika alkoi odottaa isännälle lasta ja joutui häpeissään tappamaan vauvan ja mietti sitten tekoaan koko loppuelämänsä ajan, Lindholm kertoo.

– Vastaavasti esimerkiksi kaatopaikkojen ja teiden lähellä saattaa haamu aktivoitua ja se sotkee sitten kaikki suunnitelmat. Koneet hajoavat, tulee riitoja ja viivästyksiä.

Lindholm kertoo voivansa hajottaa kummituksen – ajatusmöykyn, kuten hän kutsuu – tai työpaikalle huonoa henkeä synnyttävän pahan silmän etänä, ilman että käy kummitustalossa. Hänellä on niin metallisia varpuja, pajuvarpuja kuin erilaisia heilureitakin. Keskeistä on kuitenkin keskittyminen.

– Ratkaisu syntyy, kun päästään esittämään kyllä/ei -kysymyksiä, hän kertoo.

– Kummitus yksinkertaisesti hajotetaan, voisi melkein sanoa, että se räjäytetään. Se häviää eikä sitä sen jälkeen enää ole. Silloin kotiin laskeutuu harmonia.