Takaisin edelliselle sivulle

Hevosen kesäihottuma?

Kysymys:

Hei. Tämä kysymys varmasti kiinnostaa monia hevosten ystäviä:

Ystävälläni on 12 vuotias suomenhevonen, jolla on erittäin paha ns. "kesäihottuma". En ihan tarkalleen osaa sanoa mikä se on mutta esiintyy lähes yksinomaan suomen- ja islanninhevosilla. Hevosen iho kutiaa itikoiden puremasta niin pahasti että purevat ja tai hankaavat ihonsa ihan rikki asti. Siitä sitten seuraa pahoja tulehduksia ym. ja ko. hevoset pidetään kesän ajan pois laitumelta tai sitten ympäriinsä loimitettuna. Niin tai näin hevoset omistajineen kärsivät valtavasti! Itselleni tuli ajatus että voisiko ihottuma olla seurausta huonosta suoliston kunnosta? Ja olisiko voima-aineista hyötyä, lapinkoivujen tuhka? Mikä silloin olisi annostus hevoselle?

Kaikkea hyvää sinulle!

Hevosten puolesta avusta kiittäen:

Jäsen
1.10.2011 21:50

Vastaus:

Tämä on tärkeä asia ja olen jo pidempään toivonut, että minulla olisi aikaa kirjoittaa asiasta myös alan lehtiin, sillä uskon, että näin hankalan ja vakavan ongelman edessä, moni hevosen omistaja olisi valmis kuulemaan laajemmasta näkökulmasta olevaa tietoa tilanteen helpottamiseksi. Asia on siis laaja ja voin asiaa tässä vain raapaista, mutta monet ihmisten terveyteen liittyvät asiat ja säännöt pätevät monessa asiassa myös hevosiin. Kun hevosella on ihottuma, on sen suojaus kadonnut eli bioenergiakenttä ja hiven- ja alkuainevaranto ovat romahtaneet, jolloin mitkä tahansa sairaudet ovat tervtulleita kehoon. Ensimmäisenä usein hyökkäävät tulehdukset ja tilenteiden pahetessa esiintyy myös ihottumia ja paljon vakavampia sairauksia.  Syynä voi olla tallin haitallinen maasäteily, jolloin hevosen boxi osuu jollekin vahvalle linjalle. Tämä haitta voidaan siis henkisesti dematerialisoida eli hävittää. Bioenergia- ja hiven-ja alkuainevajeet korvataan puuntuhkalla, jolloin eniten hiven- ja alkuaineita saadaan Lapin tuhkastamme ( annostus veitsenkärjellinen 30 päivän ajan). Tähän sekaan on hyvä laittaa Basilikan puristetippakuuri ( 6 tippaa 40 päivän ajan). Molempien annostelu sujuu samalla kertaa hyvin juomakupppiin. Mikäli ei ole saatavilla Lapin tuhkaa, niin sitten omien saunan, takan tai uunin puiden tuhka siilattuna käy, mikäli siellä ei ole poltettu paperia tai muuta palavaa. Jos ei ole takkaa, eikä saa hankittua puuntuhkaa, niin sitten voi antaa merileväkuurin esim. hyvinvarustetuista Agrimarketeista saa hevosille tarkoitettua merilevää 4 kg:n muovipurkissa. Sitä annetaan purkin ohjeen mukaan ainakin 30 päivän ajan. Merilevän ohella annetaan sitten tuo Basilikan puristetippakuuri. Yleensä hevonen hankaan ihoaan kysyjän kertomalla tavalla ja silloin kannattaa pahoihin kohtiin tiputtaa Basilikan puristetippoja ihan suoraan pipetistä. Em. siis ensiavuksi hankalan tilanteen rauhoittamiseksi. Tätkeämpää on kutienkin saada hevosten laitumet kuntoon eli maaperä rikkaammaksi alku-ja hivenaineista. Islanninhevosille, jotka on kasvatettu Islannissa on Suomen maaperä todella köyhä verrattuna termiseen ja rikkaaseen alkua- ja hivenainemaaperään Islannissa. Em. yhdessä Suomen vahvojen maasäteilylinjojen kanssa on paha yhdistelmä näille hevosille. Kotisivuiltamme www.eskojalkanen.net löytyy "Tuhkapäivän" yhteydestä käytännön ohjeet, miten paljon laidunmaille tulisi laittaa vuosittain puuntuhkaa, että hevosten ja lehmienkin hiven- ja alkuainetarpeet saataisiin jo heinästä. Joillakin hevosilla saattaa olla allergia ja siihen liittyvät oireet myös heikkoutena jo perimässä aivan kuten ihmisilläkin, mutta näitäkin vaikeita tilanteita em. ohjeiden noudattaminen helpottaa ja rauhoittaa. Myös kuntoutuspyyntö toimistollemme (toimisto@eskojalkanen.net) on aina tällaisissa tapauksissa tarpeen, jolloin haitallinen maasäteily saadaan tallista pois ja positiivista energiaa hevoselle.

Tiina Lindholm
14.11.2011 8:38

logo

Sinun kysymyksesi?

Kysy Esko Jalkanen – Luonnonvoimat Yhdistys ry:stä, sen toiminnasta ja Esko Jalkasen (1921-2007) yliaistillisista tutkimuksista.  Oman kysymyksen voit esittää kysymyslomakkeella.  Kysymyksiin vastaa toiminnanjohtaja Tiina Lindholm, joka on Esko Jalkasen työnsä jatkajaksi nimeämä henkilö.